Uit de rubriek hart&hoofd van De Standaard:

Gebruik je gebreken. “Ga aan de slag met je gebreken, wees lief voor jezelf”. Ik heb ADHD, zo blijkt, en eigenlijk is dat fantastisch. Toen ik die diagnose kreeg, snapte ik eindelijk hoe het komt dat ik ben wie ik ben. Door dat etiket is dat geen fout meer, maar het ligt in mijn aard, ik kan dat niet oplossen met wilskracht. Daardoor kan ik daar nu naar handelen en er rekening mee houden.’ (Johan Petit)

– Wees geen kanaal maar een rivier. ‘Als je naar zee wilt, laat je je beter meevoeren met de rivier. Dat wil ook zeggen dat je problemen pas oplost als ze zich voordoen. Mijn opa zei altijd: “Zorgen zijn voor niets nodig. Als het zich niet voordoet, dan heb je je zorgen gemaakt voor niets. En als het wel gebeurt, komen de zorgen vanzelf, maar heb je tenminste geen dubbele portie.” (Elise Crombez)

Leef in de vraag. ‘Door me te verdiepen in spiritualiteit leerde ik uitzoomen. Vaak zijn we zo gefocust om antwoord te krijgen op grote levensvragen dat we het grote plaatje niet zien. “Lééf in de vraag”, zegt de Indiase schrijver Deepak Chopra, “en dan groei je in het antwoord”. Als je met een probleem zit, laat het probleem dan even een probleem zijn. De oplossing komt gaandeweg wel op je pad. Even vastzitten hoort bij het leven.’ (Elise Crombez)

– Laat het gebeuren. ‘Je kunt niet alles plannen, en op ongeplande momenten gebeuren vaak de mooiste dingen. Bij ons thuis hebben we een groot schema op de koelkast met de planning van alle gezinsleden. Ik vermoed dat dit voor veel mensen herkenbaar is. Ik probeer ervoor te zorgen dat er steeds een paar gaten in dat schema zitten. Momenten waarop niets gepland is, om gewoon wat rond te hangen. Een gat in tijd laten is voor mij niets passiefs. Ik neem veeleer een afwachtende houding aan. Ik wacht om iets te laten gebeuren, of niets te laten gebeuren, om te observeren, om rond te kijken, te luisteren. Het is niet tijd verliezen, maar tijd winnen.’ (Kristien Bonneure)

En nog meer mooie woorden:

Confetti

‘En geen uren zo heerlijk in deze grijze herfstweek, waarin ik geen tijd had, als de uren waarin ik, na de lezing over zeurende huismannen, scheurende carrièrevrouwen, onze schaarse kwalitijd en dat gruwelijke timemanagement, onverwijld in de tuin had plaatsgenomen. Als een zitstaking. Vastbesloten om er alle tijd van de wereld te hebben. Of tenminste van het najaar.

Urenlang heb ik er blad per blad van de bomen zien komen. Als danseresjes die eindelijk de barre loslaten. De dieperik in. Elke val heb ik gezien, elke vlucht gevolgd. Elke landing heb ik meegemaakt. Hoe blaadjes vallen: razendsnel. Veel sneller dan hun gewicht verraadt. Het was een kleurrijk jubelfeest van de grijnzende tijd zelf, die zijn confetti van het verval met eindeloos veel plezier uitstrooide. In opperste toewijding zat ik er, heel even, tijdloos naar te kijken.’ (Bernard Dewulf)

Je vous souhaite

‘Je vous souhaite des rêves à n’en plus finir
et l’envie furieuse d’en réaliser quelques-uns.
Je vous souhaite d’aimer ce qu’il faut aimer
et d’oublier ce qu’il faut oublier.
Je vous souhaite des silences.
Je vous souhaite des chants d’oiseaux au réveil
et des rires d’enfants.
Je vous souhaite de résister à l’enlisement, à l’indifférence,
aux vertus négatives de notre époque.
Je vous souhaite surtout d’être vous.’ (Jacques Brel)

We hebben de keuze
‘De keuze is eigenlijk heel simpel. Of we stappen in de neerwaartse spiraal van geweld die geweld oproept. Of we stappen in de opwaartse spiraal van geweld die liefde ontketent. Liefde die alle overstijgt. Het volstaat te herinneren waar we vandaan komen en waar we terug naar toe bewegen.
Ons ontdoen van alle vormen waarmee we ons identificeren. En dan voelen waar het eigenlijk om draait. De aarde draait om z’n as. Een mensenleven draait om liefde. Daar begint het, en daar houdt het op.’
(Kristin Verellen n.a.v haar vriend die omgekomen is in Maalbeek op 22/3)

Lied voor een hart

‘Er zit een vogel op een tak
Hij zingt zijn lied
Dat is de rust waar ik naar snak
Maar ik zing niet’

(Elvis Peeters)

Mad?

“Have I gone mad?” asked the mad hatter, sadly.
“I’m afraid so”, said Alice, “you’re entirely bonkers. But shall I tell you a secret? All the best people usually are.”

(Alice’s adventures in wonderland. Lewis Carroll)

Spring!

Spring er in, op, onder, naast

Spring —————————————> vooruit

<--------------- achteruit Spring

Neem de tijd voor                                  een zijsprongetje

Waag eens een sprong in het duister

                        parachutesprong

                         bokkensprong

                         gedachtesprong

Gun jezelf een missprong of eentje van den hak op den tak
Ga nog eens op zoek naar de oorsprong
Laat je hart een sprongetje maken voor kleine dingen
Spring in ‘t veld, in ‘t water, in de bres
Spring zoals het voor jou goed voelt!

(Barbara)

Chaos

‘You need chaos in your soul to give birth to a dancing star.’

(Friedrich Nietzsche)

Perzische wijsheid

‘Zuiver van hart, trekken we, lerend de wereld door
en raken we in de ban van alles om ons heen.
Je bent steeds ergens naar op zoek,
maar het ontgaat je dat wat je zocht, je al bent!’

Le Petit Prince

‘On ne voit bien qu’avec le coeur.
L’essentiel est invisible pour les yeux.’

(Antoine de Saint-Exupéry)

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen